TopsportTopics logo Alles over sport logo

Inspanning in de hitte: sporters houden het ‘s avonds langer vol

In de hitte houden sporters een fietstest ’s avonds langer vol dan in de ochtend. Ook nemen de vermoeidheid en het warmtegevoel in de avond minder snel toe. De dagelijkse schommeling in kerntemperatuur zorgt er namelijk voor dat sporters in de avond beter hun warmte kwijt kunnen.

De kerntemperatuur varieert gedurende de dag. Deze bereikt zijn laagste waarde in de ochtend rond 05.00 uur en zijn hoogste waarde aan het eind van de middag – rond 17.00 uur. Dit betekent dat de kerntemperatuur vanaf de ochtend toeneemt tot het einde van de middag om vervolgens weer af te nemen na 17.00 uur. Met andere woorden: er bestaat een stijgende en dalende fase in de kerntemperatuur. Een zogenoemd circadiaans ritme.

Wat is er al bekend?

  • De kerntemperatuur fluctueert gedurende de dag. ’s Ochtends is deze het laagst en ’s avonds het hoogst.

Wat is nieuw?

  • In de hitte raken sporters ’s avonds beter hun warmte kwijt dan in de ochtend.
  • Hierdoor presteren ze beter op een volhoudtest.

    Langer volhouden

    In de dalende fase hielden sporters een fietstest 28 procent langer vol dan in de stijgende fase, zo toonde een groep Japanse onderzoekers recentelijk aan. Dit ontdekten ze door tien sporters in de ochtend en in de avond in een klimaatkamer te laten fietsen. In de kamer was het 30 graden Celsius met een luchtvochtigheid van 50 procent.

    Wat hierbij opviel was dat het moment van de dag een rol speelde bij het ontstaan van vermoeidheid en het warmtegevoel tijdens inspanning. Zo werden sporters ’s avonds tijdens de test minder snel moe en voelden ze zich minder snel warm worden dan in de ochtend.

    Meer warmte kwijt

    Daarnaast lieten de Japanners zien dat de bloedcirculatie van de huid sneller toenam in de avond dan in de ochtend. Een betere doorbloeding van de huid zorgt er namelijk voor dat sporters meer warmte kwijtraken door zweet dat verdampt via de huid. Sporters zweetten ’s avonds daadwerkelijk meer dan ’s ochtends. Ook ná inspanning herstelden sporters sneller. Zo daalde de kerntemperatuur sneller tot rustwaarden in de avond vergeleken met de ochtend.

    24-uurs ritme prestatie

    Het circadiaans ritme van temperatuur blijkt uit deze studie het warmtegevoel en de prestatie van sporters te beïnvloeden. Of de prestatiewinst echter in zijn geheel aan het circadiaans ritme van temperatuur is toe te schrijven, blijft echter gissen. De prestatie van sporters volgt namelijk ook een 24-uurs ritme; de meeste sporters presteren het beste aan het einde van de middag en het begin van de avond.

    Meer onderzoek is daarom nodig naar de invloed van het moment van de dag op het warmtegevoel en de prestatie. Zeker bij topsporters. Desondanks geven de resultaten enig inzicht in hoe mensen omgaan met hitte op verschillende tijden van de dag.

    Bron

    1. Otani H, Kaya M, Goto H, Tamaki A (2020). Rising vs. falling phases of core temperature on endurance exercise capacity in the heat. Eur. J. Appl, Physiol., 1-11.
    Topsport
    public, professional
    samenvatting
    effecten op prestatie