Over ons

groep_bewerkt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Initiatief

Topsport Topics is in 2011 gestart als een initiatief van vier partijen: NOC*NSF, InnoSportNL, de Vrije Universiteit (Faculteit der Bewegingswetenschappen) te Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen (Centrum voor Bewegingswetenschappen). Per september 2014 is InnoSportNL als partij teruggetreden en is Kenniscentrum Sport de vierde partij van dit initiatief. Het ministerie van VWS ondersteunt Topsport Topics financieel.

 

Doel

Topsport Topics wil de (top)sport bevorderen door nieuwe wetenschappelijke informatie zo snel mogelijk beschikbaar te maken voor de sportpraktijk en door vragen uit de nationale topsportprogramma’s van wetenschappelijk gefundeerde antwoorden te voorzien. Dit moet een bijdrage leveren aan het realiseren van de Nederlandse ambitie om bij de 10 beste sportlanden van de wereld te horen.

 

Middelen

Topcoaches die zijn aangewezen door de afdeling Topsport van NOC*NSF kunnen vragen stellen aan de speciaal daarvoor geselecteerde medewerkers van Topsport Topics. Daarnaast kan door deze geselecteerde groep coaches gediscussieerd worden over wetenschap in relatie tot de topsportpraktijk. Verder is er een steeds omvangrijker wordende kennisbank met (top)sport relevante informatie uit de wetenschap. Deze kan via de website worden geraadpleegd en is voor iedereen vrij toegankelijk.

 

Werkwijze

Onze medewerkers beantwoorden vragen van coaches na het raadplegen van meerdere onderzoeksverslagen en van een netwerk van wetenschappelijke specialisten. Het uiteindelijke antwoord is gebaseerd op alle informatie die kon worden verzameld. Bij voorkeur is deze informatie afkomstig uit goed uitgevoerd onderzoek. Soms zal de informatie echter afkomstig zijn uit onderzoek waarbij vraagtekens gezet kunnen worden. In dat geval wordt dat duidelijk vermeld. Lang niet alle geraadpleegde bronnen zullen worden vermeld. Om antwoorden leesbaar te houden zullen alleen de belangrijkste bronnen als voorbeeld worden genoemd. Wanneer er bij de vragensteller toch behoefte is aan meer achtergrond informatie dan kan die uiteraard worden verstrekt.

 

Exclusiviteit

Dat niet iedere coach vragen mag stellen aan het Topsport Topics team komt voort uit de wens in eerste instantie de topsport in Nederland te dienen. Een snelle responstijd is daarbij essentieel. Vandaar dat er door NOC*NSF een selecte groep coaches is aangewezen die van deze dienst gebruik kan maken. 

 

 

 

Twitter Feed

Delen:
FacebookTwitter
  • Partners
  • NOC*NSF
  • Vrije Universiteit Amsterdam
  • Kenniscentrum Sport
  • Rijksuniversiteit Groningen