TopsportTopics logo Alles over sport logo

Glutenvrij dieet verbetert prestaties van gezonde wielrenners niet

Het volgen van een 7-dagen-durend glutenvrij dieet heeft geen invloed op de fietsprestatie, buikklachten of gevoelens van stress, vergeleken met een vergelijkbaar dieet dat wel gluten bevat. Dit blijkt uit een zorgvuldig gecontroleerde Australisch-Canadese studie bij 13 goed getrainde wielrenners.

Gezonde en gevarieerde voeding draagt bij aan een optimale sportprestatie. Veel sporters volgen zelfgekozen diëten waarbij zij bijvoorbeeld gluten vermijden of een paleo-dieet volgen, omdat zij denken dat dit hun gezondheid of prestatie kan verbeteren. Bewegingswetenschappers uit Australië en Canada hebben in deze studie uitgezocht of een glutenvrij dieet bij getrainde wielrenners zonder voedselintolerantie een positieve invloed kan hebben op de fietsprestatie en de gezondheid.

Glutenvrij dieet

Aan deze studie namen 13 wielrenners zonder buikklachten of voedselintoleranties deel. Deze 8 mannen en 5 vrouwen waren gemiddeld 32 jaar en waren goed getraind (VO2max > 60 ml/kg.min voor de mannen en > 50 ml/kg.min voor de vrouwen). Zij volgden in willekeurige volgorde ofwel eerst 7 dagen lang een glutenvrij dieet en 10 dagen later 7 dagen lang een glutenrijk dieet, of andersom. Tijdens beide weken gaven de onderzoekers de deelnemers graanproducten zoals muffins en graanrepen die vergelijkbare hoeveelheden voedingsstoffen bevatten en die ofwel glutenvrij, ofwel glutenrijk waren. Hierbij wisten de deelnemers en de onderzoekers niet welk dieet de wielrenners volgden. Uit eerder onderzoek bleek dat voor de proefpersonen niet te onderscheiden was of zij de producten met of zonder gluten kregen. De wielrenners mochten in beide weken daarnaast eten wat zij wilden, zolang dit glutenvrij was (bijvoorbeeld groente, fruit en melkproducten), maar moesten dit dan ook de tweede testweek opnieuw eten. Gedurende de dieetweken vulden zij dagelijks vragenlijsten in over hun welzijn, buikklachten en gevoelens van stress in het dagelijks leven. Op de 7e dag van beide dieetweken deden zij daarnaast een submaximale fietstest van 45 minuten op 70% van hun VO2max, gevolgd door een maximale test waarbij de wielrenners in 15 minuten zoveel mogelijk vermogen moesten leveren. Er bleek geen verschil te zijn in fietsprestatie na de 2 verschillende diëten (beide keren leverden de wielrenners gemiddeld 272 W gedurende de 15 minuten), buikklachten, gevoelens van stress of ontstekingsindicatoren in het bloed.

Geen effect

Uit eerder onderzoek is gebleken dat klachten na het eten van gluten binnen 3 dagen optreden. In deze studie is geen effect gevonden van een glutenvrij dieet van 7 dagen op de prestatie, de gezondheid of het welzijn van getrainde wielrenners zonder voedselintoleranties. Er is daarom geen reden om aan te nemen dat een langere periode van glutenvrij eten wel effect zal hebben op de prestatie of het welzijn van gezonde sporters.

Bron

  1. Lis D, Stellingwerff T, Kitic CM, Ahuja KD, Fell J (2015). No effects of a short-term gluten-free diet on performance in nonceliac athletes. Med. Sci. Sports Exerc., DOI: 10.1249/MSS.0000000000000699
Topsport
public, professional
samenvatting
voeding