Dit ontdekte een groep onderzoekers van de Universiteit van Lausanne in een studie naar de ademhalingsoefeningen van Wim Hof en de herhaalde sprintprestatie bij amateurlopers. Wim Hof staat bij het grote publiek bekend als ‘Iceman’, omdat hij zijn lichaam langere tijd kan blootstellen aan extreem koude temperaturen. Zijn methode bestaat uit drie onderdelen: meditatie, koude training en ademhalingsoefeningen.
Bij de ademhalingsoefeningen moeten mensen dertig keer diep inademen vanuit de buik en tussendoor ongeforceerd uitademen. Dit lijkt ook wel op hyperventileren. Daarna houden ze hun adem in totdat ze de behoefte voelen om opnieuw te ademen. Ze ademen vervolgens diep in en houden vijftien seconden hun adem in.
Hyperventileren en adem inhouden
De methode van Wim Hof zou veel gezondheids- of prestatievoordelen hebben. Bij de ademhalingsoefeningen redeneren onderzoekers dat dit komt door het volgende: bij hyperventilatie daalt het CO2-gehalte in het bloed en stijgt de pH. Met andere woorden: het bloed wordt minder zuur. Volgens de Zwitserse onderzoekers zou dat een anaerobe sportprestatie (zoals de herhaalde sprintprestatie) kunnen verbeteren, omdat het lichaam zou compenseren voor de verzuring die optreedt bij inspanning.
De studieresultaten bevestigen dat de pH stijgt door de hyperventilatie. Deze stijging wordt echter deels teniet gedaan door het inhouden van de adem. Dat verhoogt namelijk het CO2-gehalte in het bloed, waardoor het lichaam juist weer verzuurt. Maar zelfs zonder dat de lopers hun adem inhouden, en dus alleen hyperventileren, zorgt de kleine pH-stijging niet voor snellere sprints.
Wat is al bekend?
- Veel sporters en coaches gebruiken de ademhalingsoefeningen van ‘Iceman’ Wim Hof.
Wat is nieuw?
- Amateurlopers leveren evenveel vermogen bij een herhaalde sprinttest, zowel met als zonder de ademhalingsoefeningen.
- Ook het verval in vermogen bij de sprints is hetzelfde.
6 keer 35 meter
De Zwitsers onderzochten vijftien amateurhardlopers die drie keer een herhaalde sprinttest deden. De lopers sprintten 6 keer 35 meter met 10 seconden rust ertussen onder drie verschillende omstandigheden: na hyperventilatie en adem inhouden (de methode van Wim Hof), na alleen hyperventilatie en na normale ademhaling.
Geen betere prestatie
Hoewel beide ademhalingsoefeningen zorgden voor veranderingen in het lichaam, zoals een hoger CO2-gehalte in de uitgeademde lucht, leidde dit niet tot een betere prestatie. De lopers ervoeren de sprints wel als minder vermoeiend. Ook dachten ze beter te presteren en gaf 87 procent aan minder vermoeid te zijn, meer energie te hebben en beter adem te halen. Wel kreeg een aantal lopers klachten als tintelingen en duizeligheid.
Hoewel dit pas de eerste studie naar dit onderwerp is, met relatief weinig deelnemers, raden de Zwitsers de ademhalingsoefeningen van Wim Hof niet aan. Dit komt doordat enkele deelnemers klachten kregen, het gebrek aan prestatieverbetering en onbekende langetermijneffecten van de ademhalingsoefeningen.
Bron
- Citherlet T, Crettaz von Roten F, Kayser B, Guex K. Acute Effects of the Wim Hof Breathing Method on Repeated Sprint Ability: A Pilot Study. Front Sports Act Living. 2021 Aug 25;3:700757. doi: 10.3389/fspor.2021.700757.