Uiteraard willen talentcoaches graag de beste sporters aan zich binden om zo de kansen op olympische medailles te verhogen. Uit Brits onderzoek bleek al dat uitblinken op jonge leeftijd geen garantie is voor een carrière als topatleet. Nu dit ook voor Italiaanse topatleten blijkt, lijkt het aannemelijk dat deze bevinding niet landgebonden is, en dus ook voor Nederlandse atleten geldt.
Wat weten we al?
- Talentontwikkeling is geen rechtlijnig proces.
- Prestaties jeugd zijn slechte voorspeller voor toekomstig succes in de Britse atletiek.
Wat is nieuw?
- Ook in Italië zijn talentvolle sporters moeilijk te identificeren op basis van hun jeugdprestaties.
- Het is aannemelijk dat dit ook voor Nederlandse atleten geldt.
Laat succes
De Italiaans wetenschapper Gennaro Boccia bestudeerde de sportcarrière van bijna 6000 Italiaanse (sub)top atleten. Uit de analyse kwam naar voren dat maar zeven procent van de volwassen toppers in de werp- en sprintonderdelen ook op veertienjarige leeftijd tot de topatleten behoorde. Hoe ouder, hoe hoger dit percentage, maar nog steeds presteerde slechts 37 procent van de latere topatleten ook op 17-jarige leeftijd al op topniveau. Bovendien bleek dat de beste atleten hun piekprestatie gemiddeld op latere leeftijd bereikten dan de mindere atleten.
Sneller leren, grotere succes kans
In plaats van een selectie van talenten op basis van prestaties in de jeugd, lijkt het nuttiger om te kijken naar de leercurve van jeugdige atleten. Jonge sporters die goed kunnen leren en snel verbetering laten zien, bereiken namelijk vaker de top.
Bron
- Boccia G, Brustio PR, Moisè P, Franceschi A, La Torre A, Schena F, Rainoldi A, Cardinale M (2018). Elite national athletes reach their peak performance later than non-elite in sprints and throwing events. J. Sci. Med. Sport., Epub ahead of print, doi: 10.1016/j.jsams.2018.08.011.