TopsportTopics logo Alles over sport logo

Krachttraining verbetert de duurprestatie bij hardlopen en wielrennen

Krachttraining met hoge weerstand in combinatie met de gebruikelijke duurtraining kan de efficiëntie van wielrenners en de loopeconomie van hardlopers verbeteren. Hardlopers kunnen hiervoor ook explosieve krachttraining gebruiken. Dit werkt bij wielrenners minder goed.

Bij duursporten is de maximale zuurstofopname (VO2max) een belangrijke factor. Ook zijn de energiekosten bij een bepaalde snelheid, het maximale vermogen (Wmax) van een atleet en zijn maximale lactaatwaarde van belang. Duuratleten denken vaak dat krachttraining hun duurprestatie negatief kan beïnvloeden. Of krachttraining een positieve of negatieve invloed kan hebben op de duurprestatie hebben Rønnestad en Mujika daarom onderzocht bij wielrenners en hardlopers.

Zij deden een uitgebreide literatuurstudie naar het effect van krachttraining gecombineerd met duurtraining op de duurprestatie bij hardlopen en wielrennen. Hierbij onderscheiden zij twee vormen van krachttraining: explosieve krachttraining en krachttraining met hoge weerstand. Als een atleet een beweging zeer snel uitvoert met lage weerstand (tot 60% van 1RM) is de krachttraining explosief. Bij krachttraining met hoge weerstand moet de atleet een hoge weerstand overwinnen (1-15 keer 1RM).

Uit het artikel van Rønnestad en Mujika blijkt dat krachttraining de spierfunctie kan verbeteren dankzij een verhoogde maximale spierkracht. Welke soort krachttraining een atleet kiest maakt voor de duurprestatie bij hardlopen niet veel uit. Bij wielrennen lijkt krachttraining met hoge weerstand beter te werken dan explosieve krachttraining voor verbetering van de fietsprestatie. Uit een aantal van de beschreven artikelen bleek daarnaast een verhoging van de maximale lactaatwaarde van duuratleten die krachttraining gedaan hadden. Ook blijkt zware krachttraining bij wielrenners een positief effect te hebben op de Wmax, waardoor de maximale sprintsnelheid toeneemt. Er is echter niet in alle studies een positief effect gevonden. Rønnestad en Mujika denken dat dit komt doordat de gebruikte eindtests te kort waren (4 tot 5 minuten submaximale inspanning) om de verschillen te bepalen tussen atleten die wel en geen krachttraining hadden gedaan.

Conclusie

Zowel bij wielrennen als bij hardlopen heeft het doen van krachttraining in combinatie met duurtraining een positief effect op de duurprestatie. Hierbij moet de atleet beginnen met minstens twee keer krachttraining per week, bij voorkeur aan het begin van het wedstrijdseizoen. De positieve effecten van de krachttraining kunnen vervolgens tijdens het wedstrijdseizoen behouden blijven met één keer krachttraining per week. In ieder geval bleek uit geen enkele studie dat krachttraining een negatief effect had op de prestatie.

Bron

  1. Rønnestad BR, Mujika I (2013) Optimizing strength training for running and cycling endurance performance: a review. Scand. J. Med. Sci. Sports, DOI: 10.1111/sms.12104
Topsport
Atletiek, Wielersport
public, professional
samenvatting
effecten op prestatie, topsport