TopsportTopics logo Alles over sport logo

Ook bij inperking duurtraining verbetert HIIT de fietsprestatie

High Intensity Interval Training (HIIT) toevoegen aan een trainingsprogramma voor wielrennen levert voordelen op. Maar kun je – met het oog op overbelasting – het volume van de duurtraining dan iets verlagen? Of gaat dat ten koste gaat van de effectiviteit van de training in zijn geheel? Deens onderzoek bij topwielrenners laat zien dat je – als je HIIT toevoegt – het volume van de duurtraining prima met één derde omlaag kunt brengen, zonder een te grote impact op de trainingseffectiviteit.

Wat is al bekend?

  • HIIT kan de sportprestatie verbeteren.
  • Het implementeren van HIIT in een bestaand trainingsprogramma is soms lastig.

Wat is nieuw?

  • Toevoeging van HIIT aan de training van topwielrenners geeft een prestatieverbetering. Zowel als je het volume van de duurtraining intact laat, als wanneer je het volume van de duurtraining met één derde verlaagt.

Wedstrijdseizoen

18 mannelijke wielrenners met een VO2-max van 71 ml/min/kg deden mee aan de Deense studie, die tijdens het wedstrijdseizoen (1-2 races per week) plaatsvond.

Gedurende zeven weken werkten de renners tijdens het eerste uur van de fietstraining HIIT-oefeningen af. Ze deden drie keer in de week herhaalde intervallen van 30 seconden, of van vier minuten. Vervolgens fietsen ze nog een aantal uur door op een lagere intensiteit: de duurtraining.

De renners werden opgedeeld in twee groepen. Bij de helft bleef het volume van deze matig-intensieve duurtraining gehandhaafd op 13 uur in de week. Bij de andere helft ging dit met 33% omlaag.

Voordelen van HIIT op alle renners

Hoewel de extra HIIT niet voor een toename in VO2-max zorgde tijdens een oplopende inspanningstest, nam het maximaal getrapte vermogen bij renners uit beide groepen wél toe.

Ook legden de renners uit beide groepen een tijdrit van 400 kcal sneller af. Bij de groep bij wie het volume van de duurtraining gehandhaafd bleef, scheelde het gemiddeld 19 seconden op een totaal van 17 minuten. Bij de groep die minder ging duurtrainen was dat 26 seconden.

Daarnaast was er als gevolg van de extra HIIT minder verval in het sprintvermogen van beide groepen renners te zien, wanneer ze tijdens een relatief rustige rit van twee uur elke 20 minuten een sprintje moesten trekken. Tot zo ver de voordelen van HIIT op beide groepen onderzochte renners.

Subtiele verschillen

We zien dus dat over de hele linie gezien, beide groepen profiteerden van het trainingsprogramma waaraan HIIT was toegevoegd. De onderzoekers merkten enkel een paar subtiele verschillen op voor de twee groepen.

Voor de groep die één derde korter ging duurtrainen, zagen we in bovenstaande alinea al dat er een klein – niet-significant – verschil optrad in de tijdrit. Ook liet deze groep iets méér verbetering in de herhaalde sprintprestatie zien.

De groep die het volume van de duurtraining handhaafde, leek meer vooruitgang te boeken op een aantal aspecten gerelateerd aan de duurprestatie, zoals een lager zuurstofverbruik en lactaatspiegel tijdens de twee-uurs fietsinspanning.

Conclusie

We kunnen op basis van dit onderzoek concluderen dat toprenners ook tijdens het wedstrijdseizoen sowieso kunnen profiteren van extra HIIT in hun programma.

En als je bij het inplannen van HIIT het volume van de duurtraining wat omlaag wilt brengen – met het oog op tijd, trainingsbelasting of blessurerisico – hoef je je niet direct zorgen te maken over de effectiviteit van de training.

Bron

  1. Christensen PM, Andreasen JJ, Lyngholm J, Søgaard O, Lykkestrup J, Hostrup M, Nybo L, Bangsbo J. Importance of training volume during intensified training in elite cyclists: Maintained versus reduced volume at moderate intensity. Scand J Med Sci Sports. 2023 Apr 1. doi: 10.1111/sms.14362. Epub ahead of print. PMID: 37002854.

Topsport Topics
Wielersport
public, professional
samenvatting