TopsportTopics logo Alles over sport logo

Snellere tijdrit op gesimuleerde hoogte met ademspiertraining

Met een intensieve training van de ademhalingsspieren kunnen duursporters hun prestatie verbeteren in zuurstofarme omstandigheden. Door een zesweekse ademspiertraining fietsen ze namelijk anderhalf procent sneller over een afstand van twintig kilometer. Sporters die op hoogte moeten presteren, kunnen hier hun voordeel mee doen.

Dat blijkt uit een recentelijk verschenen artikel in het International Journal of Sports Physiology and Performance. In zuurstofarme omstandigheden – zoals op hoogte vanwege de lage luchtdruk – gaat de duurprestatie achteruit. Sporters proberen dit tegen te gaan door de hoeveelheid lucht te verhogen die ze per minuut in-en uitademen: het zogeheten ademminuutvolume. Een hoger ademminuutvolume brengt echter nadelen met zich mee. Zo voelt de ademhaling zwaarder en gaat er meer zuurstof naar de ademhalingsspieren in plaats van naar andere bruikbare spieren. Dat ademspiertraining deze negatieve gevolgen tegengaat onder zuurstofarme omstandigheden, toonden Amerikaanse onderzoekers met hun studie aan.

Wat is er al bekend?

  • Ademspiertraining kan de duurprestatie op zeeniveau verbeteren.

Wat is nieuw?

  • Ook onder zuurstofarme omstandigheden blijken sporters beter te presteren na ademspiertraining.

33 seconden sneller

Na een zesweekse ademspiertraining fietsten duursporters gemiddeld 33 seconden sneller over 20 kilometer. Deze tijdrit fietsten ze op een gesimuleerde hoogte van 2500 meter, waarbij sporters lucht inademden met 16 procent zuurstof in plaats van de normale 21 procent.

De ademspiertraining verbeterde de kracht en het uithoudingsvermogen van de ademhalingsspieren. Onder normale omstandigheden deden de sporters driemaal per week ademhalingsoefeningen met een bepaalde luchtweerstand. Een kleine controle groep ademde op dezelfde manier, alleen met een verwaarloosbare weerstand. De ademspiertraining verhoogde de longventilatie, ondanks dat de sporters de ademhaling even zwaar vonden. Hierdoor lijkt het dat ze efficiënter adem haalden, wat volgens de Amerikanen resulteerde in een snellere eindtijd.

Ademspiertraining uitproberen

Hoewel de duursporters slechts anderhalf procent winst boekten, geeft dit verschil mogelijk wel de doorslag in een bergetappe. Sporters die kort na aankomst in de bergen moeten presteren, kunnen daarom een zesweekse ademspiertraining eens uitproberen.

Bron

  1. Hursh DG, Baranauskas MN, Wiggins CC, Bielko S, Mickleborough TD, Chapman R. (2019). Inspiratory muscle training: improvement of exercise performance with acute hypoxic exposure. Int. J. Sports Physiol. Perform., 14:1124-1131.
Topsport
Wielersport
public, professional
samenvatting
effecten op prestatie