TopsportTopics logo Alles over sport logo

Topvoetballers voelen zich vermoeider na een uitwedstrijd

Het merendeel van de profvoetballers heeft twee dagen na een wedstrijd het meeste last van vermoeidheid. Ook voelt de vermoeidheid bij twee op de drie spelers zwaarder als zij een uitwedstrijd hebben gespeeld. Het is een bevinding waar clubs meer rekening mee dienen te houden, stellen de auteurs van een recente studie onder een grote groep spelers uit de hoogste Europese voetbalcompetities.

Wat is al bekend?

  • Vermoeidheid vermindert de voetbalprestatie.
  • Vermoeidheid hindert het herstel en geeft een groter risico op blessures.

Wat is nieuw?

  • Europese topvoetballers voelen zich vaak twee dagen na de wedstrijd het meest vermoeid.
  • Het spelen van een uitwedstrijd leidt tot meer vermoeidheid dan een thuiswedstrijd.

In totaal 371 spelers werden tussen april en november 2021 via hun club benaderd om online onderstaande twee vragen te beantwoorden:

  1. Na afloop van de wedstrijd, wanneer voel je je meer vermoeid? Opties: A. 1 dag erna / B. 2 dagen erna / C. op een ander moment.
  2. Vergeleken met een thuiswedstrijd, hoe vermoeid voel je je na een uitwedstrijd inclusief het reizen eromheen? Opties: A. minder dan gebruikelijk / B. hetzelfde / C. meer dan gebruikelijk / D. veel meer dan gebruikelijk.

Grote respons

Voor een goede respons hielden de onderzoekers het bewust bij deze twee eenvoudige vragen, die de voetballers ook slechts één keer voorgeschoteld kregen. Het lukte: 300 spelers van 14 Europese profclubs reageerden. Zij speelden ten tijde van het onderzoek op het hoogste niveau in België (21 spelers), Engeland (21 spelers), Frankrijk (46 spelers), Italië (162 spelers), Portugal (22 spelers), Rusland (13 spelers) en Zwitserland (15 spelers). Vijf clubs waren ook actief in de Champions League, twee in de Europa League.  

Als antwoord op de eerste vraag gaf twee op de drie spelers aan dat ze zich twee dagen na de wedstrijd het meest vermoeid voelden, gevolgd door één dag na de wedstrijd. Vooral bij aanvallers en middenvelders piekte de vermoeidheid na twee dagen, van de backs en keepers gaf 40 procent aan één dag na de wedstrijd al de meeste vermoeidheid te voelen. Als antwoord op de tweede vraag gaf tweederde van de spelers aan meer last van vermoeidheid te hebben na een uitwedstrijd. De positie op het veld leek hierbij minder uit te maken.

Optimaal herstel

De volle wedstrijdagenda in het hedendaagse voetbal maakt het belangrijk dat de vermoeidheid en het herstel van spelers goed worden bewaakt en hun fysieke belasting hierop wordt afgestemd. De resultaten van deze studie laten zien dat de meeste Europese topvoetballers zich twee dagen na een wedstrijd het meest vermoeid voelen. Maar dat geldt niet voor iedereen – in ieder geval is de positie op het veld hierbij van invloed. 

Ook zorgt het spelen van een uitwedstrijd bij de meerderheid van de spelers ervoor dat ze zich vermoeider voelen dan na een thuiswedstrijd. Volgens de auteurs is het – vooral als het een late uitwedstrijd betreft – aan te bevelen om de terugreis pas de dag na de wedstrijd te doen. Dit geeft de spelers voldoende tijd om goed te slapen en eten na de wedstrijd. Ook zouden herstelprotocollen binnen een team beter afgestemd moeten worden op de positie van de individuele spelers op het veld.

Bron

  1. Di Salvo V, Bonanno D, Modonutti M, Scanavino A, Donatelli C, Pigozzi F, Lolli L. Perspectives on postmatch fatigue from 300 elite European soccer players. Int J Sports Physiol Perform. 2022; 18(1): 55-60.
Topsport Topics
Sportaanbieders
Voetbal
public, professional
samenvatting
blessures, effecten op prestatie, topsport