TopsportTopics logo Alles over sport logo

Bijna de helft van de Nederlandse topsporters slaapt slecht

Bijna de helft van de Nederlandse topsporters is een slechte slaper of heeft zelfs een slaapstoornis. De slaapkwaliteit blijkt hooguit middelmatig te zijn en de sporters staan zelden fris en fruitig op. Een van de oorzaken zou wel eens een slechte slaaphygiëne kunnen zijn.

Onder slaaphygiëne valt onder andere regelmaat in het tijdstip van naar bed gaan en weer opstaan, het vermijden van fel licht vlak voor het slapen gaan en een niet te koude of warme slaapkamer (rond de 18 graden Celsius). Onderzoekers denken dat sporters danzkij deze factoren wellicht beter slapen, waardoor de slaapkwaliteit verbetert. Dat sporters goed moeten slapen blijkt wel uit het feit dat voor langere tijd slecht slapen onherroepelijk leidt tot een slechtere prestatie.

Uit de droom geholpen

Goed slapen is dus een randvoorwaarde om goed te presteren. Toch blijkt uit Nederlands onderzoek dat de slaapduur en -kwaliteit van sporters nogal wat te wensen overlaat. Door 98 topsporters hun eigen slaap tien dagen lang te laten evalueren, kwamen de onderzoekers er achter dat de sporters gemiddeld ongeveer acht uur slapen, waarbij het 20 minuten duurt voordat ze in slaap vallen. Daarnaast worden deze sporters gemiddeld eén keer per nacht wakker en liggen ze vervolgens een kwartier te woelen voordat ze weer in slaap vallen. Het valt wel op dat er grote individuele verschillen zijn tussen de topsporters. Sporters die hard trainen hebben meer slaap nodig. Sommigen hebben nauwelijks ergens last van, terwijl anderen de slaap maar niet kunnen vatten.

Hoewel dit niet met zekerheid te zeggen is, lijkt een slechte slaaphygiëne op zijn minst van invloed op het slechte slaappatroon van veel topsporters. Zo eten ze vaak nog een zware maaltijd laat op de avond en gaan ze op onregelmatige tijdstippen en vaak gestrest naar bed. Daarnaast zitten sporters gemiddeld op zeven van de tien avonden een uur voor het slapen gaan nog achter het beeldscherm van een televisie, telefoon of laptop. Het licht dat deze beeldschermen uitstralen zorgt ervoor dat topsporters moeilijker inslapen.

Waar uit recent onderzoek blijkt dat topsporters veel slaapproblemen blijken te hebben rond wedstrijden, is nu aangetoond dat dit ook het geval kan zijn tijdens trainingsperiodes. Zowel sporters als trainers moeten zich bewust zijn van dit veelvoorkomende probleem. Aandacht besteden aan slaaphygiëne is duidelijk geen overbodige luxe. Daarnaast zullen sporters ook de mogelijkheid moeten hebben om voldoende uren te slapen.

Bron

  1. Knufinke M, Nieuwenhuys A, Geurts SA, Coenen AM, Kompier MA (2017) Self-reported sleep quantity, quality and sleep hygiene in elite athletes. J. Sleep Res., In Press DOI: 10.1111/jsr.12509
Topsport
public, professional
samenvatting
effecten op prestatie